Fundatia i.u.g.a.
Înfiinţată în martie 1996, Fundaţia Social-Culturală pentru Democraţie "identitate, unitate, generozitate, acţiune", organizaţie neguvernamentală, are ca scop principal influenţarea păstrării identităţii sociale şi culturale a personalităţii umane, a unităţii de acţiune democratică şi a generozităţii sale.
Unul dintre domeniile de activitate ale Fundaţiei "i.u.g.a." este implicarea societăţii civile în sprijinirea copiilor fără mijloace materiale, în vederea prevenirii abandonului. În acest sens se derulează, încă din 1996, proiectul Prevenirea Abandonului=Şansă (P.A.S.), în parteneriat cu Asociaţia "Grădinitsa RLM", din Franţa. Acest proiect presupune sprijinirea copiilor preşcolari provenind din familii cu o situaţie financiară precară, în vederea reintegrării lor într-un cadru social organizat, cum sunt creşele şi grădiniţele. Proiectul a avut ca beneficiari, în total, din 1996 până în prezent, un număr de 648 de copii, din Baia Mare şi Târgu Lăpuş cât şi familiile lor. Ajutorul s-a concretizat prin plata a până la 50% din taxele de alocaţie de hrană (restul fiind suportat de către părinţi), ajutorarea copiilor cu o situaţie mai specială, cum este cazul câtorva copii spitalizaţi sau în cazul decesului unuia dintre părinţi, cât şi procurarea de rechizite, dotări şi realizarea de reparaţii de mobilier la creşele (Creşele nr. 3 şi 6) şi grădiniţele cuprinse în proiect (Grădiniţele nr. 7, 8, 28, Grădiniţa din Târgu Lăpuş). Tot în cadrul acestui proiect am editat şi revista de specialitate Grădiniţa Mileniului Trei, în lucru fiind în momentul de faţă numărul trei al revistei, colegiul de redacţie fiind alcătuit din: Marcela Pop, inspector şcolar, Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Ileana Libotean, director, Grădiniţa nr. 7, Baia Mare, Cornelia Lascu, educatoare, Grădiniţa nr. 1, Baia Mare şi Anamaria Iuga, Fundaţia "i.u.g.a.".
Un alt domeniu de activitate este cel cultural, de promovare a valorilor culturale şi a talentelor autentice, de sprijinire a cercetării etnologice şi a turismului rural. În acest scop s-a înfiinţat în 1998, în cadrul Fundaţiei noastre Reţeaua de Protejare, Dezvoltare şi memorie culturală – Valea Cosăului (RPDmc "Valea Cosăului"), ca un forum reprezentativ de organizaţii, asociaţii şi persoane active din sectorul cultural, patrimonial şi economic, pentru a salva patrimoniul rural de pe Valea Cosăului. S-au organizat întâlniri şi cercetări de specialitate (etnografie) privind instalaţiile de tehnică populară din zonă.
Un alt proiect cu finalitate culturală este cel dedicat meşteşugurilor tradiţionale, proiectul Meseria – Brăţară de Aur, proiect finanţat în anul 2000/2001 de Ministerul Culturii, EuroArt, iar, din 2001, prin surse proprii. Scopul principal este constituirea unui Centru de pilotaj şi reflecţie asupra meşteşugurilor, ca activitate patrimonială şi piaţă a forţei de muncă. În cadrul acestui proiect s-a înfiinţat Academia de Arte şi Meserii Tradiţionale – a.r.t.e.m., idee care a pornit de la meşterii care vor ca meseria lor să trăiască, dar şi de la cercetătorii care studiază tradiţia populară, cât şi procesul de de-tradiţionalizare şi re-tradiţionalizare. Funcţionarea a.r.t.e.m. cuprinde trei axe de lucru, pentru a oferi meşteşugurilor şi meseriilor tradiţionale toate posibilităţile de dezvoltare în mediul economic şi cultural actual: astfel,
a) s-a înfiinţat marca de calitate şi prestigiu "Artem Autentic Art Maramureş", pentru a răspunde exigenţelor de calitate impuse de economia de piaţă.
b) A.r.t.e.m. presupune şi realizarea unei activităţi de producţie intelectuală, artistică şi economică, fiind şi un spaţiu de reuniune, schimb de idei şi informaţii pe plan regional, naţional şi internaţional – în acest sens, a.r.t.e.m. s-a afiliat Organizaţiei Internaţionale de Artă Populară (IOV), aflată sub egida UNESCO, dar s-a organizat şi Simpozionul "Formarea, transmiterea şi perfecţionarea meşteşugurilor de patrimoniu – realizări şi cerinţe", în februarie 2001.
c) Totodată, a.r.t.e.m. presupune şi implementarea unor structuri de transmitere a meşteşugurilor şi de formare profesională. Pentru aceasta, în 15 februarie, anul curent, s-a înfiinţat, la Oarţa de Sus, "Atelierul-Şcoală de Ţesătorie", unde 21 de copii din clasele IV-VIII de la Şcoala generală de la Oarţa de Sus învaţă să ţeasă, conduşi de meşterii populari din sat. Atelierul-Şcoală a fost înfiinţat în colaborare cu Şcoala generală din Oarţa de Sus, la cererea copiilor, dornici de a duce mai departe tradiţia zonei.
Tot în cadrul a.r.t.e.m. s-au înfiinţat în noiembrie 2000 Galeriile de Artă Tradiţională "AutenticArt – Maramureş", găzduite în incinta Muzeului de Mineralogie din Baia Mare, iar, în colaborare cu Primăria Baia Mare s-a organizat "Târgul Meşterilor Populari" în octombrie 2000 şi, în colaborare şi cu CCI Maramureş, "Târgul Meşterilor Populari – Trei Generaţii", în perioada 27-30 septembrie 2001. În colaborare cu Asociaţia Saint-Jean Apotre din Franţa s-a organizat, în septembrie 2001, expoziţia "Ieslea de Crăciun", în Baia Mare, iar, în decembrie 2001 s-a inaugurat expoziţia de prezentare a Maramureşului în cadrul manifestării Creches du monde, din Loudain, Franţa.
Ca proiecte de viitor am dori să extindem aria de acţiune a.r.t.e.m. şi în alte centre pilot, cu scopul transmiterii meşteşugurilor tradiţionale noii generaţii. De asemenea, am dori să realizăm un simpozion al tinerilor antropologi, în scopul alcătuirii unei reţele de cercetare în acest domeniu şi impunerea antropologilor ca o categorie profesională cu statut de factor de influenţă în cadrul ştiinţelor sociale.
Fundaţia "i.u.g.a." este alcătuită din 15 membri activi, dintre care 1 angajat permanent, 8 colaboratori de specialitate şi 2 voluntari.
Proiecte realizate
- Proiectul "Meseria – brăţară de aur", august 2000 – februarie 2001.
- Proiectul Certitudinea valorii, august 2002-ianuarie 2003;
- Proiectul Etnodesign – Experiment Extramedial, iulie 2004-martie 2005;
-
Bugetul proiectului: 96.475.205 ROL şi 437 EURO.
Localizarea acţiunii: sat Şurdeşti, com. Şişeşti, jud. Maramureş, România;
Scop: Stabilirea bazelor unei reţele interactive şi multiculturale de etnodesign; Obiective: 1.- Organizarea atelierului experimental "My Maramureş EEE- Şurdeşti" 2.- Consolidarea conceptului şi definirea experimentului extramedial 3.- Promovarea conceptului şi diseminarea informaţiilor Rezultatele acţiunii:Constituirea unei echipe de 15 artişti designeri şi cercetători;Publicarea a 500 pliante bilingve română-franceză "Şurdeşti";Publicarea a 300 exemplare "Buletin informativ", nr. 2;Participarea a 200 persoane la happening şi 500 persoane la expoziţia "EEE – My Maramureş" organizată la Galeriile "Căminul Artei" – Bucureşti
Parteneri: Primăria Şişeşti şi UAP Bucureşti;Finanţator : Pro Helvetia – Swisse Cultural Programme România. - Proiectul Moştenire vie, decembrie 2004-noiembrie 2005
- Proiectul Dig where you live, martie 2005-martie 2006;
- Proiectul Developing Creative Design, iulie 2005-februarie 2006;
- Proiectul Ethno-Eco-Revitalization Camp in Şurdeşti, 28 iulie– 7 august 2006;
- Proiectul De la MIC la mare. Memorie şi Identitate a Comunităţii Şişeşti în context european, martie 2006 – decembrie 2006.
- Proiectul Meseriile tradiţionale – aurul nou al Băiuţului. Revitalizarea meşteşugurilor tradiţionale. Băiuţ – zonă minieră defavorizată, martie 2006 – decembrie 2006.
- Proiectul POL MARAMUREŞ – Centre de rezidenţă artistică pentru tinereţea fără bătrâneţe a legendelor şi basmelor în Maramureş, 24 aprilie – 30 octombrie 2007.
- Proiectul mc2 - Moştenirea Culturală şi Creaţia - factori de Eurointegrare a comunităţilor maramureşene Şurdeşti şi Săliştea de Sus, 1 martie- 30 septembrie 2008
- Proiectul De la surse la resurse, 18 octombrie 2007–17 octombrie 2008
- Identificarea şi evaluarea nevoilor şi tendinţelor locale privitoare la dezvoltarea şi perpetuarea artelor şi meşteşugurilor tradiţionale şi a elementelor de patrimoniu imaterial din comunităţile din Transcrapatia şi judeţul Maramureş, prin organizarea de campanii de cercetare.
- Convertirea cercetării în acţiune prin organizarea a trei ateliere de cunoaştere, învăţare şi transmitere a meşteşugurilor tradiţionale specifice regiunii din Bazinul Superior al Tisei şi realizarea unui schimb cultural.
- Organizarea unui ciclu de conferinţe transfrontaliere cu tematica „moştenirea social-culturală comună”.
- Organizarea colocviului DECIDE (Dezvoltare şi Cooperare Intercomunitară Durabilă=, cu tema „Tradiţia care ne uneşte. Strategii creatoare pentru dezvoltarea locală şi transfrontalieră prin folosirea resurselor de memorie culturală şi a patrimoniului imaterial”.
- Îmbunătăţirea fluxului de informaţii prin valorificarea cercetărilor şi acţiunilor proiectului. Organizarea unui Târg al meşterilor, publicarea de materiale de promovare, a unei Antologii de folclor şi a unei reviste de memorie culturală comună pentru bazinul superior al Tisei, crearea unei pagini web.
- Proiectul Memoria gestului – element patrimonial între uitare, salvare și devenire, fianțat prin FONDUL ONG; Mecanismul finaciar al Spațiului Economic European SEE, în curs de derulare
Bugetul proiectului: 3.000 EURO
Obiective: înfiinţarea Academiei de Arte şi Meserii Tradiţionale din Maramureş (a.r.t.e.m.) - centru de pilotaj şi reflecţie asupra meşteşugurilor, ca activitate patrimonială şi piaţă a forţei de muncă; înfiinţarea Galeriilor de Artă Tradiţională "Autentic Art- Maramureş"; simpozion de elaborare a strategiei de punere în practică a structurilor de formare, transmitere şi perfecţionare a meşteşugurilor ca meserii de patrimoniu.
Proiect EUROART finanţat de UE, Fondul Cultural European pentru România, Ministerul Culturii în 2000-2001. Parteneri : Centrul Creaţiei Populare Maramureş şi Primăria Baia Mare.
Activităţi desfăşurate în cadrul a.r.t.e.m după încheierea proiectului: Elaborarea şi înregistrarea mărcii "Autentic Art -Maramureş"; Înscrierea a.r.t.e.m. în organizaţii internaţionale precum IOV şi HomeNet.
Bugetul proiectului: 4.389,69 USD
Localizarea acţiunii: Judeţul Maramureş, România; Scop: Promovarea durabilă, într-un cadru protejat, a meşterilor populari din Maramureş.
Obiective: 1.Dezvoltarea durabilă a abilităţilor sociale şi economice a 35 de meşteri.
2.Promovarea durabilă a identităţii culturale şi activităţii a 35 de meşteri.
Rezultatele acţiunii:Înregistrarea la OSIM a mărcii de certificare a calităţii şi autenticităţii produselor "a.r.t.e.m. "Autentic Art Maramureş"; editarea a 6.000 pliante de prezentare; pliante "Târgul meşterilor populari"; site web de prezentare a meşterilor www.artizanat.org; broşuri "Certitudinea valorii. Meşteri maramureşeni"; elaborarea unei strategii de promovare durabilă; elaborarea şi realizarea unui curs de Marketing în domeniul meşteşugurilor; meşteri populari cu abilităţi sociale şi economice mai bune.
Finanţator: FDEC - Fundaţia Carpatica – Oradea. Proiectul este o urmare firească a proiectului EUROART – Fondul Cultural pentru România "Meseria – brăţară de aur" (în anul 2000)
Localizarea acţiunii: Baia Mare, jud. Maramureş, România;
Scop: Susţinerea dezvoltării potenţialului social-cultural şi turistic al municipiului Baia Mare prin consilierea şi instruirea unui număr de 40 de meşteri şi artişti populari. Aplicant principal: Consiliul local al municipiului Baia Mare;
Finanţator: MIE - Programul de coeziune economică şi socială, linia de buget RO 2000/000-586.05.02.02.
Bugetul proiectului: 10.000 EURO;
Localizarea acţiunii: sat Şurdeşti, com. Şişeşti, jud. Maramureş, România;Scop: Implicarea locuitorilor din Şurdeşti în descoperirea şi dezvoltarea comunităţii locale în folosirea resurselor patrimoniului;
Obiective: 1.Inventarierea obiectivelor de patrimoniu cultural din sat; 2. Organizarea simpozionului "Patrimoniul rural şi problemele sale actuale"; 3.Elaborarea de strategie locală; Deschiderea unui centru de informare turistică şi patrimonială
În rezultatele activităţilor un rol important l-a avut şi cercetarea şi valorificare meşteşugurilor tradiţionale din zonă
Finanţator: British Council România
Bugetul proiectului: 15.433,44 RON
Localizarea acţiunii: sat Şurdeşti, com. Şişeşti, jud. Maramureş, România;
Scop: Redefinirea artei tradiţionale ca fiind multidimensională şi multirepercuţială, integrarea sa într-o logistică creativă şi deschizătoare de noi tendinţe în arta contemporană.
Obiective: 1.Organizarea simpozionului de reflecţie "Meşteşugul, arta tradiţională între acceptare, negare şi creaţie"; 2.Cercetare stilistică.; 3. Dezvoltare de concept şi diagnoză stilistică; 4.Promovarea conceptului de diagnoză stilistică
Rezultatele acţiunii: Organizare simpozion de reflecţie – participanţi 22 persoane: studenţi şi profesori de la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca, artişti, creatori; Realizarea expoziţiei "My Maramureş" la Universitatea Cluj-Napoca, 500 vizitatori; Participare la tabăra de revitalizare ETNO-ECO-DESIGN – 38 persoane; Itinerarea Expoziţiei în Franţa (Montpellier); Burse obţinute de 2 studenţi în Belgia şi China. Partener: Primăria Şişeşti. Cu sprijinul Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca.
Finanţator: Pro Helvetia – Swisse Cultural Programme România, Bucureşti.
Bugetul proiectului: 3.787,32 USD
Obiective: Implicarea unui grup de tineri de la Universitatea de Arte şi Design Cluj-Napoca şi din Şurdeşti în: cunoaşterea patrimoniului material şi imaterial al comunităţii Şişeşti - învăţarea unor meserii tradiţionale, oferirea de posibilităţi de exprimare creativă a acestor cunoştinţe. Folosirea acestor experimente în strategia de dezvoltare durabilă a comunităţii.
Rezultatele acţiunii:
- 50 de participanţi direcţi şi 125 beneficiari indirecţi
- Organizarea de ateliere de lucru pentru costum popular, cusături în cruci, broderii în ciur, chilim, tors, îndrugat, mărgele, icoane pe sticlă, pâine
- Realizarea expoziţiei nonconvenţionale "Decide" şi realizarea a 50 de "păpuşi" – creaţii originale din fân
- 5 conferinţe pe teme de etnologie şi ecologie
- 25 participanţi la Sfatul Bătrânilor
- 35 afişe, 300 invitaţii, 2 benere
- 4 benere expoziţionale
- Publicarea creaţiilor în revista de memorie culturală "Calendarul Maramureşului" nr. 3-4, 2006.
Rolul jucat de organizaţia noastră: Aplicant principal împreună cu voluntar PEACE CORPS Mary Louise Marino; Partener: Primăria Şişeşti. Cu sprijinul Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca.
Bugetul proiectului: 53.154,62 RON. Localizarea acţiunii: com. Şişeşti, jud. Maramureş, România
Scop: Promovarea moştenirii patrimoniului cultural rural prin respectul diversităţii şi continuităţii tradiţiei, dar şi a modernizării ei prin elemente inovative – ca o alternativă şi factor de dezvoltare durabilă.
Obiective: Cercetarea şi identificarea specificului cultural şi patrimonial al celor 7 sate ale comunei Şişeşti; utilizarea inovativă a specificului cultural şi patrimonial al comunităţii prin revitalizarea a 3 meserii pierdute şi organizarea unei tabere de etno-design; valorificarea zestrei culturale a comunei Şişeşti şi a ruralităţii maramureşene în context local, naţional şi internaţional prin organizarea de expoziţii, conferinţe şi a simpozionului „Modele şi modalităţi de salvare şi valorificare a patrimoniului rural”.
Rezultatele acţiunii relevante pentru ofertă: Cercetări integrate şi multidisciplinare în cele 7 sate efectuate de cercetători de la Universitatea „Transilvania” Braşov, Muzeul Ţăranului Român Bucureşti şi echipa Fundaţiei; constituirea băncii de date privind patrimoniului material şi imaterial al comunităţii; promovarea patrimoniului maramureşean şi şişeştean în Suedia la Nordiska Museum din Stockholm şi Jamtli Museum din Ostersund – 13-22 mai 2006; organizarea expoziţiei „Ruralitatea în Maramureş” la Eco Musee de Hannonville – Franţa – iulie-august 2006; expoziţie „Patrimoniu cultural Şişeşti” la Universitatea Jagellonă din Cracovia – Polonia, 13-17 noiembrie 2006; organizarea simpozionului internaţional „Modele şi modalităţi de salvare şi valorificare a patrimoniului rural”, 1-3 sept. 2006, cu 31 participanţi din România, Italia, Polonia şi Franţa; publicarea pliantului „Monumente – patrimoniul cultural Şişeşti” – 2000 exemplare (bilingv română-engleză); publicarea revistei de memorie culturală „Calendarul Maramureşului", 2007; 9-11 martie 2007 – Expoziţie „Patrimoniul cultural din Şişeşti” la Târgul de Turism din Nyregyhaza - Ungaria.
Partener: Primăria Şişeşti
Finanţatori ai acţiunii: Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Bucureşti.
Bugetul proiectului: 28.516,36 RON.
Localizarea acţiunii: com. Băiuţ, jud. Maramureş, România.
Scop: Dezvoltarea activităţilor de alternativă a comunităţii Băiuţ prin folosirea potenţialului cultural şi socio-economic al meşteşugurilor tradiţionale.
Obiective:
- Identificarea şi evaluarea nevoilor şi tendinţelor locale privitoare la dezvoltarea şi perpetuarea artelor şi meşteşugurilor tradiţionale din comunitatea Băiuţ
- Consilierea şi instruirea antreprenorială a unui număr de 15 meşteri/artizani locali
- Crearea unui muzeu local de istoria mineritului şi meseriilor tradiţionale din zonă
Rezultatele acţiunii:
Cercetări de teren în cele trei sate ale comunei şi identificarea a 45 meşteri.
15 meşteri participanţi la cursurile de management şi iniţiere a unei afaceri, 23 meşteri la cursurile de istorie a artei populare, 12 meşteri la cursurile de consiliere şi orientare în carieră
Participarea meşterilor la Târgul meşterilor, Băiuţ, în 28-30 iulie 2006 la „Zilele culturale” din Bonţida, jud. Cluj – 26-27 august 2006; participare la Târgul meşterilor din cadrul Festivalului „Sărbătoarea castanelor” Baia Mare, 26 septembrie – 1 octombrie 2006. Realizarea a 15 plăci indicatoare pentru atelierele meşteşugăreşti. Tipărirea invitaţiilor pentru inaugurarea Muzeului „Tradiţii şi minerit” din Băiuţ, 1.500 exemplare. Colectarea, selectarea şi amenajarea Muzeului „Tradiţii şi minerit”. Inventar: 143 obiecte legate de minerit; 124 obiecte etnografice; 121 fotografii vechi. Deschiderea Muzeului „Tradiţii şi minerit” din Băiuţ – 4 decembrie 2006; participanţi – 250 pers. Publicarea pliantului „Meşteri din Băiuţ” – 5.000 exemplare, bilingv (română-engleză) Numeroase articole în presă, reportaje TV, cronici la publicaţii. Sprijinirea constituirii Asociaţiei „AB – artizani băiuţeni”. Partener: Primăria Băiuţ. Responsabilitate în mediatizarea şi implementarea proiectului. Finanţator- Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Bucureşti.
Bugetul proiectului: 16.500 RON.
Localizarea acţiunii: Maramureş, Şurdeşti şi Săliştea de Sus
Scopul proiectului: identificarea şi valorificarea resurselor patrimoniului imaterial maramureşean, adaptarea lor evolutivă şi asocierea la creaţia artistică contemporană. Obiective:
1. deschiderea a două centre de rezidenţă, cercetare şi creaţie
2. constituirea a două cenacluri pentru cercetarea patrimoniului imaterial, creaţie şi valorificare
3. organizarea evenimentului cultural „Tinereţea fără bătrâneţe a poveştilor şi legendelor din Maramureş” şi valorificarea acestuia.
Rezultate relevante: Constituirea a două cenacluri (37 membri), publicarea Caietelor cenaclurilor nr. 1 şi 2 (100 ex.), organizarea Taberei de creaţie a Ilustratorilor cu participarea a 5 ilustratori, iniţierea seriei de publicaţii „Poveşti şi legende maramureşene ilustrate”: Legenda Urieşilor (250 ex.), deschiderea a două centre de rezidenţă, publicarea revistei culturale „Calendarul Maramureşului”, 2007 (500 ex.), organizarea concursului „Cel mai bun povestitor” prin schimbul organizat cu copiii din cele două comunităţi.
Parteneri: Clubul Ilustratorilor – Bucureşti, Primăria Săliştea de Sus, Primăria Şişeşti.
Bugetul proiectului: 16.200 RON.
Scopul proiectului: identificarea şi valorificarea resurselor patrimoniului imaterial maramureşean, adaptarea lor evolutivă şi asocierea la creaţia artistică contemporană.
Obiective
1. Identificarea tinerilor interesaţi de moştenirea culturală şi constituirea a două clase de patrimoniu în localităţile Şurdeşti şi Săliştea de Sus.
2. Organizarea unei campanii de cercetări de teren şi a unei tabere de creaţie pentru cunoaşterea şi valorificarea memoriei culturale a celor două comunităţi.
3. Organizarea evenimentului cultural mc2: simpozionul „Moştenirea Culturală şi Creativitatea - factori de Eurointegrare”; Expoziţia foto-documentară „Omul sfinţeşte locul” (16-17 august, Săliştea de Sus).
4. Valorificarea activităţilor proiectului prin trei publicaţii şi un panou de promovare a patrimoniului cultural Săliştea de Sus.
Rezultate relevante: S-a elaborat pliantul „Monumente şi meşteri populari din Săliştea de Sus”, format A4. Tiraj 2500 ex.; valorificarea creaţiilor cenaclurilor literare în revista„Semnal” Săliştea de Sus şi „Raze de soare” Şurdeşti, precum şi a claselor de patrimoniu,– 1000 exemplare. Revista cuprinde: cercetări ale elevilor privind meşteşugurile populare, creaţii originale.
Parteneri: Primăria oraşului Săliştea de Sus; Şcoala de Arte şi Meserii „Mihai Eminescu” Săliştea de Sus; Şcoala cu clasele I-VIII, Şurdeşti; Clubul Ilustratorilor, Bucureşti.. Finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Bugetul proiectului: 43.040 EURO. Localizare : RO şi UA .
Scop:dezvoltarea cooperării în regiunea transfrontalieră româno-ucraineană de pe cursul superior al Tisei, prin relevarea resurselor de dezvoltare a patrimoniului imaterial şi a memoriei culturale, precum şi transformarea acestora în factori de cordială vecinătate şi dezvoltare durabilă a zonei.
Obiective :
Rezultate în domeniu de referinţă: S-au analizat nevoile de susţinere şi instruire a meşterilor din Transcarpatia şi au fost elaborate curriculele atelierelor de formare în domeniul meşteşugurilor: sculptură în lemn, podoabe tradiţionale, tainele vopsitului şi ţesutului în culori vegetale.
Atelierul 1, de iniţiere în tainele vopsitului şi ţesutului în culori vegetale s-a desfăşurat la Botiza, între 21-25 septembrie 2008 şi au participat 6 meşteri din Ucraina.
Atelierul 2, de podoabe tradiţionale s-a organizat la Solotvino/Slatina şi Topcino/Topcina, între 5-10 octombrie 2008 şi au participat 27 de eleve ale şcolilor din cele două localităţi.
Atelierul 3, de sculptură în lemn s-a organizat la Solotvino/Slatina, între 5-10 octombrie 2008 şi au participat 10 elevi.
Între 6-7 septembrie a fost organizat la Muzeul Judeţean de Etnografie din Baia Mare, secţia în aer liber, Târgul meşterilor populari din Bazinul superior al Tisei, reunind 35 de meşteri, dintre care 8 au venit din Transcarpatia.
Au fost publicate: Antologia de folclor "Maramureş, Ţară veche" (1672-1908), 1000 exemplare, "Calendarul Maramureşului",nr. 7-9/2008, 2000 exemplare, Pliantul Meşteri Maramureş - România, Transcarpatia - Ucraina, reunind un număr de 200 de meşteri cu adresele şi datele de contact. Pliantul a fost publicat într-un tiraj de 5000 de exemplare; Pagina web www.fundatia-iuga.ro, cu datele meşterilor beneficiari ai proiectului; Raportul final al Proiectului (800 exemplare) şi broşura DECIDE. Strategii de dezvoltare durabilă prin folosirea resurselor memoriei culturale şi a patrimoniului imaterial. (400 exemplare). Parteneri: Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia”; Muzeul Judeţean de Etnografie Baia Mare Asociat: Fundaţia de Dezvoltare a Euroregiunii Carpatice - FDEC România. Finanţator: PHARE - Programul de Vecinatate România – Ucraiana , 2004 - 2006.
Scopul proiectului este transformarea memoriei gestului în element patrimonial de importanţă excepţională şi aducător/producător de beneficii culturale, sociale şi economice.
Obiective:
1. Constituirea, în primele nouă luni, a unui program de cercetare pe teren a meseriilor şi meşterilor din cele patru zone etnografice ale judeţului Maramureş, privind memoria gestului, specifică fiecărui meşteşug.
2. Organizarea unui Colocviu cu tema “Memoria gestului – element patrimonial între uitare, salvare şi devenire” şi a unui Târg al meşterilor, în septembrie 2010.
3. Valorificarea şi promovarea cercetărilor privind memoria gestului meşterilor maramureşeni prin organizarea unei expoziţii itinerante, a 10 filme documentare şi a unei reviste de memorie cultarală.
4. Dezvolatarea organizaţională a Fundaţiei în vederea continuării acţiunilor de cunoaştere, salvare, valorificare şi promovare a patrimoniului rural şi după finalizarea proiectului